Första julklappen – ljusstake i trolldeg

IMG_2272.JPGVisst är det kul att ge bort julklappar! I förskolan har barnen i år fått göra ljusstakar för värmeljus som vi torkat, målat fint och slagit in. Det blir fina julklappar till mamma och pappa eller någon annan släkting. Vi har också lite glitter som vi strött på i samband med att vi målade stakarna. Då blir det extra fint.

Trolldeg är ett fantastiskt material att jobba med. Billigt och utan kemiska tillsatser. Dessutom övar vi att mäta och läsa recept då vi förbereder degen.  Om man behöver få degen att torka snabbt går det bra att torka i ugnen. Googla efter trolldeg för ett recept. Jag hämtade mitt från Jozo salt. Denna övning borde kunna fungera i alla åldrar. Att forma saker i 3D brukar uppskattas av alla barn och alla brukar kunna lyckas. Blanda gärna degen precis innan ni ska jobba med den. Då blir den perfekt i konsistensen.

Förskolebarnen fick i det här momentet lär sig att kavla, rulla kulor, rulla en korv (som fräste för värmeljuset). Var noga med att hjälpa dem att trycka fast sina detaljer ordentligt i bottenplattan. Annars är det risk att de trillar av efter torkning. Då vi modellerade hade vi värmeljus på plats som vi sedan tog ur då stakarna skulle torka. Var försiktig så inte bottenplattan blir för tunn för då kan staken spricka i ett senare skede. Forma gärna din stake direkt på ett bakplåtspapper. Då blir det lätt att ta bort den från underlaget efter den torkat och går också lätt att torka i ugnen om du skulle behöva.

Tänk på att övningen tar lite tid då ni ska hinna blanda deg och forma-, torka-, måla- och dekorera ljusstakarna samt packa in de färdiga presenterna. Glöm för all del inte att skriva namn och datum i botten. Det är alltid kul att veta om ljusstaken överlever många jular i familjen.

IMG_2258-0.JPG

 

 

 

 

 

 

IMG_2274-0.JPG

Lämna ett svar