Månad: september 2019

Struktur och ro på fritids

Mycket kan man lära sig på fritids och många olika sätt finns att skapa struktur för eleverna. På Solens fritids använder Ivana Petrovic klockor och bildschema för att tydliggöra på tavlan vad som ska hända. På så vis skapas trygghet…

Det bästa med skolan..

Jag var nyligen ute och undervisade en klass med tvåor här på Kyrkskolan i Sorunda. En av våra lärare Anna Perming låg hemma i feber och jag gick in och vickade. På så vis fick jag tillfälle att undervisa igen…

Hängslen, livrem och demokrati

Nyligen började ett antal sexåringar i skolan. Att de är fulla av förväntningar kan vi räkna med men det är inte givet att vi i skolan tar reda på vad de faktiskt hoppas få lära sig. Därför blev jag mycket…

Istället för tuggummi

När jag var liten lärde jag mig mycket matte av att köpa lördagsgodis och att handla mjölk till mamma. Att det gick hundra ettöres ”hartollar” eller tio tioöres Bugg på en krona visste jag redan innan jag började skolan. Eller…

Se sin utveckling

Jag skrev nyligen om Austins fjäril och hur vi kan jobba med feedback för att utveckla elevernas lärande här och här. Det handlar om hur vi kan hjälpa eleverna att se och avbilda. Hur vi kan påverka deras förmåga att…

Käpphäst av gamla sockor och rörelse för gemenskap

På Kyrkskolan i Sorunda är sedan två år käpphästkapplöpning en stående tradition. Detta race som arrangeras i idrottshallen av fritidshemmets personal föregås av mycket förberedelser där eleverna under en lång tid tillverkar sina egna käpphästar. Det är Charlotte Wargentin som…

Variation, arbetsro och ett välkomnande klimat i f-klass

I förskoleklassen på Kyrkskolan har man i veckan jobbat med att studera rönnbär. Idén fick läraren Viola Olsson i ett kollegialt lärande med Kristina Skafvenstedt och Austin fjäril som jag skrev om förra veckan här. Tanken är att studera verkligheten…