Det talas mycket om läskrisen och det känns igen. För fem år sedan visade 63 % av pojkarna på vår skola svårigheter med läsning i åk 2 (gul, orange röd). Fler än hälften av dem hade grava svårigheter i läsförståelse och flyt (röd i diagrammet). Då jag som specialpedagog kom för att hjälpa dem i åk 2 och 3 var det komplicerat då de redan skaffat sig ett undvikande beteende. De ville inte gärna läsa, ej heller ta emot stöd. På ett par år har vi lyckats vända utvecklingen och behovet av stöd har minskat med hälften. Gruppen med grava svårigheter är idag inte större än ca 5%. Vad har vi då gjort?

- En framgångsfaktor var att vi definierade våra problem som en kris. Vi var ense om att det inte var barnens fel. Vi kom överens om att alla hjälpas åt för att vända utvecklingen genom halvklasser, ökat stöd, höjda förväntningar och ett mer välkomnande klimat. Samarbete och samsyn kännetecknar framgångsrika skolor.
- Lärarna i Förskoleklass tar emot eleverna redan på gården. Det har gjort stor skillnad för ökat förtroende och bättre relation till barn och vårdnadshavare i skolstarten.
- I förskoleklassernas tvålärarsystem undervisas genom Tema om vänskap, rymden, vattnets kretslopp, kroppen, från träd till planta mm. Den tematiska undervisningen ger bildning och ett ökat intresse för skolan.
- Idag får alla elever stödundervisning genom vägledd lek i redan på våren i f-klass. Genom detta ökar intresset för läsning och skrivning hos eleverna. Colärarskapet ökar samsynen mellan lärare och specialpedagog.
- Ca 1/3 av eleverna får lite mer stöd i mindre grupper redan under slutet av vårterminen i åk F och metoderna som vi använder upplevs motiverande samt samstämmer med logopedisk metod.
- Stödet fortsätter i åk 1 och vid behov även i åk 2 och 3.
- Merparten av eleverna uppskattar stödet och vill gärna komma dit. En orsak till det kan vara att de lär sig. Motivation skapas genom att eleven ser sin utveckling och får utmaning på rätt nivå.
- En annan orsak till intresset kan vara relationell – de känner lärare och kamrater och får tillfälle till boksamtal och övningar tillsammans. Bra stöd leder till ökad motivation.
- Vi arbetar med noggrann screening (Bokstavskontroll, kartläggning samt H4/H5) och uppföljning av läsutvecklingen kontinuerligt F-3.
- Den ordinarie undervisningen förbättrats genom vässade metoder i kollegiet RTI.
- Vi läser och skriver allt mer mer i klasserna. Det man sysslar med blir man bra på.
- Vi vässar årligen vår förmåga i kollegiet genom kollegialt lärande, colärarskap, skrytskvallring och att dela dilemman.