Idrottsda’ med SVA och ett hjärta som sjunger

Hur vi kan stödja alla elever att lära sig läsa är en viktig fråga som många funderar över i dessa dagar. Läskrisen är ämnet på allas läppar varför läroplanen skrivs om för att förbättra den tidiga läsundervisningen. Men en grupp som fortfarande faller mellan stolarna är elever med svenska som andraspråk.

I Skolporten nr 3 2025 diskuteras hur en ökad satsning på SVA kan att leda till förbättrad undervisning för en bortglömd grupp. Andemeningen är att kunskap om SVA har potential att öka kvaliteten på undervisningen. Även stödet för att screena elevernas behov av SVA kunde utvecklas.

I vår skola försöker vi stimulera SVA inom ramen för vårt stödsystem RtI. Systemet innebär stöd i tre lager 1) god undervisning med stöd i klassrummet 2) smågruppsundervisning och 3) särskilt stöd. RTI bygger på att vi analyserar elevernas utveckling för att stimulera och stödja alla. En större grupp elever genomgår ett flexibelt stöd (ca30 %) för att säkra läsutvecklingen.

Jag arbetar som specialpedagog med RtI genom att ge stödundervisningen i smågrupper och även samundervisa med lärare vid tillfälle för att sprida goda metoder. Idag är det fredag och jag träffade idag några elever i åk 1 för SVA. Genom arbete i liten grupp får eleverna här extra utrymme att tala och skriva tillsammans med mig en gång i veckan.

Att stödja läsutvecklingen

Vi pratar under dessa lektioner ofta om vår förståelse av läseboken som de arbetar med i klassen. Vi funderar också över våra erfarenheter. Tanken är att stärka både språkförståelse och elevens ”röst” för de ska kunna bli mer aktiva och ta för sig i det ordinarie klassrummet. Samtidigt övar vi ljudning och läsflyt. Att stödja de som inte talar svenska i hemmet kan göra stor skillnad. Särskilt om vi kan medverka till att göra de här eleverna mer aktiva i den ordinarie undervisningen. Att göra alla elever aktiva är en viktig fråga för att alla ska lära betonar både kognitionsvetenskap och pedagogisk psykologi (Nuthall 2007, Wiliam 2013, Shimamura 2018).

Idag talade vi under lektionen i SVA om idrottsdagen som vi hade i på skolan i förrgår. Vi pratade om begreppet idrottsdag och vi försökte dra oss till minnes vad vi gjort under idrottsdagen och hur vi upplevde den. En elev berättade på engelska att den dagen och vår promenad och lek i skogen fick hens hjärta att sjunga. Efter en längre frånvaro från skolan hade eleven först varit motvillig att gå med på utflykten. Men så småningom vände den negativa känslan till något positivt. Vi talade om hur man kan bli glad av att lyckas efter ansträngning. Att fysisk rörelse och att leka med vänner kan göra kroppen glad. Jag berömde elever som uttryckte sig så vackert och frågade om de läser böcker hemma på engelska. Något eleven bekräftade.

Tillsammans författade vi en text om dagen. Eleverna fick bokstavera orden och jag skrev på tavlan medan de skrev sina meningar på pappret. Vi ritade och sedan fick eleverna var och en läsa sin text för mig.

En skola är ett litet samhälle där samsyn och samarbete är utmärkande för framgång (Dyson & Millward 2000, Folkesson et al 2004). I det perspektivet kan man se en idrottsdag som en gigantisk samarbetsövning. Att delta ger inte bara gemensamma erfarenheter men även tillfälle att ta tempen på skolkulturen och hur vi fungerar tillsammans. Denna dag var det heller inte bara elevens hjärta som fick tillfälle att sjunga. Även mitt hjärta sjöng då den stora organisationen fungerade som en klocka. Eleverna promenerade strävsamt till idrottsplatsen, årskurs fem agerade föredömligt som funktionärer och ledde friidrottsaktiviteterna, eleverna utspisades galant av oss vuxna och alla kämpade och hejade på varandra. Vissa av oss hann också med lite lek i skogen. Det är kul att vara lärare!

Elevernas tankar formar texten. jag modellerar när eleverna ljudar/bokstaverar.
Samtala, skriva och läsa

Våren inspirerar till skrivande.

Förklara ord och tala om texten i läseboken.
Tala om texten och tänka kring egna erfarenheter.

Humor kan komma fram då eleverna får relatera till egna erfarenheter.

Dyson Alan & Millward Alan (2000) Schools and Special Needs: Issues of Innovation and Inklusion, London: Sage Publications

Folkesson, Lena, Lengdahls Rosendahl, Birgit, Längsjö, Eva & Rönnerman, Karin (2004) Perspektiv på Skolutveckling, Lund: Studentlitteratur

Nuthall Graham, (2007) The hidden lives of learners, Wllington: NZCER PRESS

Shimamura, Arthur (2018) MARGE
A Whole-Brain Learning
Approach for Students and Teachers
https://shimamurapubs.files.wordpress.com/2018/09/marge_shimamura.pdf

Wiliam, Dylan (2013) Att följa lärande – formativ bedömning i praktiken, Lund: Studentlitteratur

Lämna ett svar