Käpphäst av gamla sockor och rörelse för gemenskap

På Kyrkskolan i Sorunda är sedan två år käpphästkapplöpning en stående tradition. Detta race som arrangeras i idrottshallen av fritidshemmets personal föregås av mycket förberedelser där eleverna under en lång tid tillverkar sina egna käpphästar. Det är Charlotte Wargentin som varit tongivande i att utveckla aktiviteten tillsammans med sina kollegor. Pinnen ska letas upp i skogen eller kan tas med hemifrån. (Vi bor alla på landet här så det är ingen omöjlig läxa.) Därefter ska huvudet skapas av en gammal strumpa. Under ledning av Ille Kull får eleverna hjälp att stoppa och dekorera sina hästhuvuden med man av garn och ögon osv.När tillverkningen och slöjdandet är klart kopplas idrotten på. Nu är det dags för tävling och hästhoppning tillsammans i idrottssalen. Pojkar och flickor hoppar nu över hinder för allt vad tygeln håller. På så vis gynnas rörelse och gemenskap i ett projekt där vi samtidigt återanvänder gamla strumpor och lär oss att slöjda. Ämnesövergripande på fritidshemmet alltså och kanske kan vi också sägas knyta an till vår närmiljö (Lgr 11 rev 16). Sorundabygden är nämligen rik på hästar och många av barnen sysslar säkert med ridning till och från.

Lämna ett svar