Är alla planeter runda? Rymden med sång och film

Jag har tidigare skrivit om hur vi jobbar med tema rymden här. Vi har skrivit frågor på i-pad, läst bok och sjungit planetvisan. På planeringen senast kom min kollega på att göra planscher för att illustrera sången som vi ju tränar på imellanåt. De använde vi idag då vi sjöng. De vackra bilderna gav upphov till nya intressanta frågor: Hur har man fotograferat dem? Och Är alla planeter runda? Vilka utmärkta frågor!

Då det var i slutet på dagen  berättade jag mycket kort att man kan ha tagit bilderna från jorden eller i rymden. Att man också skickat ut stjärnkikare med kamera i rymden.. Det blir kanske läge att ta upp Hubbleteleskopet som ju tagit andra fantastiska bilder av rymdfenomen. Frågan om planeternas klotform måste vi naturligtvis också återkomma till. Det handlat ju om gravitationen. Hmmm..Idag tittade vi också på några filmer som passade mycket bra för våra 6/7-åringar. Länkarna finner du här:

Paxi och solsystemet.

Fuglesang äter godis i tyngdlöshet.

Fuglesang leker med vatten i tyngdlöshet.

Planetvisan

Fördjupat: Solstjärnan på UR:

https://urplay.se/program/153065-solen-manen-och-den-roda-planeten-syntolkat-solstjarnan

Som jag skrivit tidigare fångas barnen lätt av  rymden. Idag började de leka rymdskepp då det var dags för lek. Och då tycker jag att vi uppnått något speciellt. När de tar med sig sin nyvunna kunskap in i ”barns egen kultur”. Den arena av lekar, sånger, gåtor men också deras egen organisation av sina lekar och aktiviteter (Mouritsen 2002, s.17). Det är ett område där barnen själva har makten, ofta på deras fritid men det kan också ske i leken inom skolans sfär. Om jag ser tecken på att de bearbetar och funderar på saker som vi lärt oss då jag tittar på dem i lekens värld, då känns det att vi har lyckats.

Referenser:

Mouritsen, Flemming (2002)”Child culture – play culture”, i Flemming Mouritsen & Jens Quortrup (ed): Childhood and children ́s culture, University press of Southern Denmark

4 comments for “Är alla planeter runda? Rymden med sång och film

Lämna ett svar