Kategori: År 7-9

Paradox och risk på Vetenskapsrådet

Efter två dagar på Vetenskapsrådets resultatdialog i Jönköping surrar huvudet av tankar. Sverige har mycket spännande praktiknära forskning på gång är tydligt i seminarierna. Forskning som kan lösa problem i svensk skola. Men samtidigt som skolan står inför extrema utmaningar…

Plundring och demokrati med faddrar

Idag hade vi julgransplundring för klasserna F-3 på Svandammsskolan. Det är egentligen ett eldprov att organisera sådan dans och sång för 250 elever i en gymnastiksal. Nu får man verkligen ett kvitto på hur arbetet går med inkludering, delaktighet och…

De besvärliga flickorna..

Hur kan vi visa omsorg om flickornas sociala dilemman utan att det uppslukar för mycket tid för undervisning? Min erfarenhet är att lärare i årskurserna 4-9 ofta pratar om hur flickor har det jobbigt med relationer och att känna sig…

Tema uppfinningar med drama och teknik

Då konferensen ”Ute är inne” gick av stapeln i Nynäshamn under förra veckan hade Svandammsskolan flera workshops på plats. I vårt nyrenoverade uteklassrum ”Grönan” huserade under torsdagen Eva Ahl, förstelärare i No och teknik med en workshop för mellan- och…

Flickor, pojkar och psykisk hälsa

Ska vi ta några särskilda hänsyn till pojkar och flickor för att gynna deras psykiska hälsa? Det är en god ide enligt den samlade kunskapen. Vi kan då även påverka deras skolframgång då den psykiska hälsan nära hänger samman med…

Är alla planeter runda? Rymden med sång och film

Jag har tidigare skrivit om hur vi jobbar med tema rymden här. Vi har skrivit frågor på i-pad, läst bok och sjungit planetvisan. På planeringen senast kom min kollega på att göra planscher för att illustrera sången som vi ju…

Staplar av namn

På morgonen har vi samling och kontrollerar vilka barn i klassen som är närvarande och sjuka. Den här veckan har vi gjort en ny variant på uppropet. På tavlan har vi satt upp plastade kort med barnens namn huller om…

Tema hälsa – kostcirkeln som kollektiv skulptur

Vi har haft tema hälsa på ”Svanis”. I en vecka har vi alla börjat dagarna tillsammans med ”Röris” på gården. I F-klassen har vi pratat om hälsa. Om rörelse och vila och om kost. För att uppmuntra barnen att äta…

Link

Om somrarna sätter vi upp ett vitt tält över ett bord på gården och äter lunchen ute. Det är härligt. Men den vita tältduken har också en sidovägg som fungerar som perfekt projektionsyta för skugglekar. Jag har en anka och en varg som jag kan göra. När djuren tar form och börjar prata kiknar barnen av skratt och vill gärna försöka själva. 

På förskolan finns också en bok om skugglekar som barnen gärna tittar i.  De vill gärna försöka lära sig att göra skuggfigurer med händerna. Det är inte helt lätt men en rolig utmaning. Härom dagen tog jag mig för att hämta fram en gammal OH-apparat ur vårt förråd och vips hade vi en enkel skuggteater för barnen och oss att leka med. Kul! Att låta barnen själva hitta böcker som uppmuntrar och utvecklar deras intressen är ett sätt gynna deras litteracitet.

Skuggteater kan man göra lite mer organiserat genom att hänga upp ett lakan framför oh-apparaten och spela i helfigur bakom. Ett alternativ är att klippa figurer i kartong och spela skuggteater som man gör mycket i vissa kulturer exempelvis i Indonesien. Detta passar bättre för äldre åldrar då det kräver mer förarbete, manus och repetition samt arbete med figurernas utformning. Men googlar man på skuggteater ser man att det finns förskolor som jobbar med skuggteater på ett mer organiserat sätt. Kanske värt ett försök?

  

   

Ta tid för verkligheten

Vårt land är rikt på historiska lämningar. Trots det är det svårt att ta sig tid att besöka dem är min erfarenhet från flertalet skolor i Stockholmstrakten. Vi har så bråttom att bli klara med olika moment inne i skolsalarna…