Ta tid för verkligheten

IMG_2933

I Sorunda finns hällristningar som denna med skepp och skålgropar.

Vårt land är rikt på historiska lämningar. Trots det är det svårt att ta sig tid att besöka dem är min erfarenhet från flertalet skolor i Stockholmstrakten. Vi har så bråttom att bli klara med olika moment inne i skolsalarna medan hällristningar och runstenar ute på åker och äng får vänta. Det är sannerligen synd för att verkligheten rymmer en enorm förmåga att tända igång elevers intresse. Samtidigt kan vi ge barnen en glädje att upptäcka sin närmiljö, något som också är ett mål i Lgr 11.  Och får vi dem att hitta och älska guldkornen runtomkring oss i vår natur är jag också säker på att de kommer att värna den i framtiden. Ett omsorg om natur och miljö som bygger på kärlek snarare än rädsla.

Flyhov_(Raä-nr_Husaby_70-1)_hällristning_hjulkors_fotsulor_6099

Flyhov_(Raä-nr_Husaby_70-1)_hällristning_hjulkors_fotsulor_6099 Solen är en vanlig symbol över hela Europa.

I Nynäshamns kommun myllrar det exempelvis av runstenar och hällristningar. I Sorunda blev vi i dagarna visade en hällristning av en lokal arkeolog Roger Wikell vilken vi fick kontakt med genom föräldrar till barn på skolan. Det blev en härlig utflykt till landsbygden och en spännande visning av 3000 år gamla reklam- eller religiösa bilder. I sällskap av en kunnig guide kunde vi också fundera kring bildernas betydelse ur religiöst och ekonomiskt perspektiv och få mer klart för oss hur samhället på våra bräddgrader såg ut på den tiden.  Spännande vill jag lova.

1 comment for “Ta tid för verkligheten

Lämna ett svar