Alla hjärtans sång och ”happening”

Alla hjärtans dag är visserligen en ganska ny tradition på våra bräddgrader. Och man kan tycka att det är kommersiellt.  Men ett budskap om kärlek känns synd att missa i skolans värld. Man ska inte underskatta traditionernas förmåga att bygga kultur och understryka vissa värden. Så på ”Svanis” har vi firat idag.  Vårt kärlekstema skruvade sig något åt vänskaplig kärlek och omtanke om varandra och vår planet förstås.

På förmiddagen träffades vi alla F-3 för att sjunga tillsammans under ledning av Kristina Skafvenstedt.  Hon tog också tillfälle att berätta om prästen Valentin i det antika Rom som sägs ha försvarat kärlek och giftermål för soldater  mot kejsaren Claudius II :s befallning. Då han vigde soldater med sina partners i lönndom blev han dömd till döden. Idag sjöng vi:

  • Alla hjärtans dag av Kristina Skafvenstedt
  • Äppelmelodin av Lollo Asplund
  • Du är min bästa kompis av Ellen Fjaestad och Anders Lundström
  • Änglamark av Evert Taube

Jag blir alltid rörd när barnen sjunger och idag fick jag verkligen mina fiskar varma. Här var det stor inlevelse som gällde när barnen klämde i kompade av allas vår Kristina Skafvenstedt. Det var tydligt att detta var ett budskap de skrev under på.

Att sjunga tillsammans  är sannerligen en akt som förmedlar en känsla av gemenskap. Och det känns efteråt i korridorer och salar. En speciellt sorts rofylld glädje. Lite som på jul när man var liten. Men inte nog med det. Idag fick vi också tillfälle att gestalta vår gemenskap. Utanför matsalen stannade vi upp och gjorde varsitt hjärta att fästa upp som löv till ett träd tillsammans med vår biträdande rektor Jenny Ögren. Även vår rektor Anki Tunqvist var där och hejade på.  Ett gemensamt träd på tema kärlek och vänskap. Även denna happening, i pysslandes tecken, förmedlar en bild av vår samhörighet på skolan.

I veckan har vi också gjort möss som Lotta Åkerberg föreslagit med ett budskap om kärlek. Och alla dessa kärleksfulla möss välkomnar oss nu i elevhallen. Svårt att inte glädjas åt detta.

1 comment for “Alla hjärtans sång och ”happening”

Lämna ett svar