Det regnar demokrati

Gustav Vasa blev riddare hos Sten Sture (men det är inte Gustav på bilden)

 

Ett år läste jag min saga om Gustav Vasa för barnen F-3 som en liten historisk anekdot i samband med Nationaldagen. (ca 15 min) Barnen satt som tända ljus. Efteråt fick de rita och skriva något som de mindes ur ”sagan”. Barnen tog upp att Gustav tränade fäktning, att många blev halshuggna på ett sk. blodtorg och att Gustav gillade socker. En flicka i F-klassen skrev att ”Gustav stred och det regnade demokrati”.  Det lät så poetiskt. Lustigt, jag hade inte talat om demokrati och Gustav Vasa skulle väl knappast kunna kallas demokrat. Men något hade hon börjat fundera över. Och nog hade jag tidigare talat om demokrati. I sommaravslutningen det året repeterade vi en liten sketch om att alla ska få vara med och bestämma – om respekt och demokrati. Men begreppet är ju minst sagt abstrakt så det finns orsak att komma tillbaka till det flera gånger.

Hur som helst var det en uppskattad övning. Vill du prova så varsågod! Den kan nog fungera även för lite äldre barn.

Sagan om Gustav 2017 (Klicka igen på filen där den ligger lagrad för att få upp den)

Lämna ett svar