Skoj på allvar med Pippi-drama i skolstarten

Idag var det skolstart och vi samlades utomhus för upprop med alla elever och föräldrar F-3. Solen sken och himlen var blå precis som man kan önska. Efter att vi gått runt och minglat lite och blåst såpbubblor till pianomusik hade vi lärare förberett en liten sketch på tema Astrid Lindgren. Egentligen är det upptakten på ett tema vi kommer behandla i år men också för att det är kul med drama. Där var Ronja och Madicken, Ida, Rasmus, Tjorven, Kajsa (kavat), Lotta (på Bråkmakargatan) och Emil och alla skulle de börja skolan. Pippi dök upp också förstås, med Annika i släptåg. Och barnen gillar Pippi, det hördes direkt i publiken. Men Pippi är ju rolig också då hon bryter mot konventionen och utmanar sin fröken. Hon ruckar lite på hierarkierna i klassrummet. Sånt brukar vi skratta åt.

Alla lärare gillar inte att spela teater. Men det brukar alltid finnas några på varje skola som tycker det är kul. I den här scenen är det några som får spela ut lite mer medan andra kan åka med.

Vill du ta del av vår sketch hittar du den  här: A Lindgren Skolstart 2018img_8156.jpg

Att tala med scenspråk till elever och föräldrar är mycket uppskattat. Men drama fungerar också lite som ”teambuilding” för oss lärare i laget då vi svetsas samman lite mer på kuppen. Vi får tillfälle att skratta tillsammans och skoja. Men det ger oss också ett utrymme att fundera på vad vi vill ha sagt – vårt budskap. Den här scenen har ett inkluderande budskap om att alla är välkomna. Och det är vi nog alla överens om att värdegrunden är en viktig fråga i skolan. Kan vi skapa ett positivt klimat tillsammans så har vi bättre chanser att lyckas med undervisningen.

Efter vårt drama, innan det blev dags att tåga iväg till klassrummet med respektive fröken. talade vår rektor en liten stund med eleverna om deras erfarenheter under sommarlovet. De fick svara på några humoristiska frågor i kör. Att alla elever får vara med och bidra gynnar deras känsla av delaktighet och motivation. När rektor gör det är det mycket vunnet. Vi hoppas att alla Pippi, Ronja och Emil som kan ha svårigheter med att anpassa sig till skolan ska känna sig lika välkomna som alla andra.

1 comment for “Skoj på allvar med Pippi-drama i skolstarten

Lämna ett svar