Tema A med apkull

Jag gillar att jobba i tema, något som jag skrivit lite mer utförligt om här. Därför har vi i förskoleklassen börjat introducera bokstäver tematiskt. På så vis får barnen olika ingångar till varje bokstav, vilket är bra då repetition ju är all kunskaps moder. Här nedan några olika övningar som vi hunnit med på bokstaven A.

Vi började med en djurgåta i samlingen. Gåtan ger flera olika ledtrådar (fakta) om djuret. När barnen tror sig veta svaret sätter de fingret på näsan. I slutet räknar vi 1,2,3 och så får de säga svaret i kör. Apa var svaret på den här gåtan.Sedan fick barnen klura på vilka saker som börjar på a utifrån några som Helena lagt fram. Apa, ananas, almanacka osv. Efter rasten skrev vi också aA med en pinne i längdhoppsgropen på skolgården.

Vi pratade om ord på a och skrev några på tavlan. Därefter skrev vi bokstaven i våra skrivböcker och färglade en apa.

I slutet av veckan hade vi idrott och passade på att leka ap-kull. Det går till så att en tjockmatta blir apberget. När man blir kullad måste man gå till apberget och härma en apa. För att bli fri igen måste två kamrater komma till apberget och härmas framför den kullade. Det blev en rolig lek.På måndagen därpå samlade vi blad och kottar av al för att gestalta bokstaven och fotografera den. Alla var med och samlade men några enstaka barn fick lägga upp blad och kottar fint. Nästa gång turas vi om så att några andra barn får tillfälle att göra det.

1 comment for “Tema A med apkull

Lämna ett svar