Tema luft och rymden

I tema om luft och rymden använde vi oss av litteratur, experiment, samtal, skapande, spel, musik, utställning och film. Barnen har uppskattat ämnet och deras reflektioner syns i leken där de bl.a. lekt rymdfärja och svävat i tyngdlöshet.

Vi har jobbat hela hösten med tema luft och rymden i förskolan. Vi började med samtal och ritade. Sedan läste vi Halvan-böckerna från Rabén & Sjögren där Halvan leker att han är besättning på flygplan, helikopter och rymdfärja. Varje gång vi läste en bok gjorde vi experiment som kopplade till den. I Halvan och Helikoptern finns exempelvis en liten pappershelikopter som man kan klippa till och provflyga. Vi blandade upp med även andra luftexperiment från boken Teknik i Förskolan. Barnen har vikt solfjädrar och pappersflygplan, blåst på fjädrar, provat att spela luftbandy med pet-trumma och en del annat. Vi har också lånat böcker från biblioteket och läst om planeterna samt tillverkat dem i papier marché. Vi har också sjungit planetvisan.

Som avslutning har vi haft vårt höstvernissage tillsammans med skolan och där visade vi upp vårt solsystem och våra vindsnurror. Man kunde också se en film från verksamheten där klipp från olika delar av temat presenterade. Det var mycket uppskattat och det är tydligt att barnen tagit till sig av temat. I leken ser vi hur de leker rymdfärja och svävar i tyngdlöshet eller hur de i dockvrån gör luftbubblor då de ska vika ihop lakan.

IMG_0481.JPG

IMG_0486.JPG

IMG_0489.JPG

IMG_0484.JPG

IMG_2233.JPG

IMG_2232.JPG

IMG_2230.JPG

IMG_2231.JPG

IMG_2229.JPG

IMG_2228.JPG

IMG_2234.JPG

IMG_2235.JPG

1 comment for “Tema luft och rymden

Lämna ett svar