Marmelad för gemenskap

I förra veckan skrev jag om hur vi upptäckte vårt kvittenträd på skolgården. Denna frukt som i Portugal heter Marmelo och anses vara ursprunget till ordet marmelad pga sin höga pektinhalt.  Den tjocknar nämligen av sig själv om man kokar den med socker.

Denna veckan avsmakade vi marmeladen och bjöd både kamrater och vaktmästare som alla blev mycket förtjusta. Mina assistenter i kexverkstaden var två unga herrar som denna gång fick känna sig särskilt utvalda. Inte minst för att motverka stereotypa könsroller (Lgr 11).  De bredde också sylt på kexen med stor glädje.

Då vi bjöd vår vaktmästare blev han tacksam och rörd tror jag. Kvitten kände han igen från sitt hemland Irak där frukten dock blir mycket större än här uppe i norr. För barnen var det nog spännande och ordet kvitten blev skrivet både i blyerts och tusch i bara farten.
Redigera

Lämna ett svar