Igår lyssnade jag till en föreläsning av Inger Fridolfsson. Hon är en erfaren lärare och speciallärare. En sådan där ”gammellärare” , som Martin Ingvar ofta efterlyser för att förbättra läsundervisningen.I föreläsningen fick jag med mig idéer kring det särskilda stödet som direkt kom till nytta i min vardag med stödundervisning i F-2.
På min skola arbetar vi, liksom Fridolfsson förespråkar, med Response to Intervention (RtI) men vi börjar redan i F-klass. RTI innebär stöd i tre lager 1) god undervisning med stöd i klassrummet 2) smågruppsundervisning och 3) särskilt stöd (ofta individuellt men inte alltid). Systemet med RtI bygger på att vi håller noga koll på elevernas nivåer för att stimulera och stödja alla elever. Ofta brukar jag arbeta med lager 1) och lager 2) på vårterminen i förskoleklassen. Men då jag nu lyssnade till Fridolfsson fick jag inspiration att även använda mig av lager 3) – det särskilda stödet i mycket korta och intensiva sekvenser.

En elev som haft svårt att lyckas i smågruppsundervisningen och som ofta stört fick nu komma ensam till mig för ett kort och intensivt pass innan gruppen. Under 10 minuter fick han intensiv träning i att ljuda och han visade på egen hand stort fokus och intresse. Han blev också mäkta stolt av att lyckas och ville gärna visa för kamraterna vad han åstadkommit då han i slutet av passet lärt sig skriva snygga e i gemener på tavlan.
Idag då jag talade med hans klasslärare hade han fortsatt arbetat mycket bra i klassrummet. Även i matsalen såg jag att han fått en ny placering där han lyckades göra rätt. Att vi som lärare och specialpedagoger kan samarbeta och bilda team kring eleverna kan göra stor skillnad. Vår gemensamma analys avlastar och ger nycklar till utveckling så ett skyddsnätet kring eleven knyts tätare.
Inger Fridolfsson betonade i sin föreläsning att elever behöver få tillfälle att lyckas för att hitta en positiv roll i skolan. Alla som arbetar i tidiga år är nog medvetna om vikten av positiv förstärkning för att bygga självkänsla och utveckla förståelse. Men vägen dit är lärares och speciallärares oändliga hantverk och Sisyfosarbete. Att tala med erfarna kollegor eller observera varandra i klassrummet kan göra stor skillnad. Tack Inger Fridolfsson för inspirationen att förbättra! När alla elever börja tro på sig själva glimmar guldkanten med läraryrket.