Hemlig skatt på landsbygden – Sorunda bibliotek

I dag följde jag med en klass från Kyrkskolan till Sorunda bibliotek. Som specialpedagog och biträdande rektor tänker jag att det är bra att dyka in i klasserna när tillfälle ges. För att vara till hjälp förstås. Men också för att förstå våra utmaningar och våra möjligheter, både för lärare och för elever.

Det var första gången för mig på biblioteket här då jag inte hunnit besöka denna viktiga institution sedan jag började i januari. Hu vad tiden går fort! Däremot har jag stött på kulturbussen som kommer till skolan som jag tidigare skrivit om här. Vi tog den kommunala bussen från kyrkan idag denna regniga novembermorgon trots att det inte är längre än att klasserna ibland kan promenera. Biblioteket ligger i anslutning till Sunnerbyskolan som är vår systerskola årskurs 4-6 ett stenkast bort. Eleverna hade väskorna fulla med böcker som skulle bytas mot nya färska.Men det var minsann inte bara att låna och återlämna böcker som erbjöds denna morgon. Nej, det blev också berättardags då vi fick slå oss ned och ta del av när bibliotekarien Andrea Berge berättade en saga för oss. Eleverna lyssnade andäktigt på den uppbyggliga historien om Prins Älskling som var tvungen att bli mindre kall och dömande för att få sin eftertraktade prinsessa. Efter sagans slut fick vi tips om nya böcker som kanske kunde tänkas falla oss i smaken. Och sedan fick vi tillfälle att botanisera bland hyllorna för att låna. Ibland kan man få intrycket att det finns problem med att bo avsides. Och är man tonåring så kan jag tänka mig att landsbygden här i Sorunda ibland kan ge upphov till lappsjuka. Men ur biblioteksperspektiv så är vi särskilt gynnade i skolorna här vill jag påstå. Att få komma hit med jämna mellanrum för bokprat, berättarstund och utlåning. Det är verkligen guld värt och få förunnat. För mer information kring bibliotekets aktiviteter kika mer här.

Lämna ett svar