Femhopp i hemliga burken

Jag har tidigare skrivit om hur vi jobbar med hemliga burken för att barnen ska öva sig i att uppskatta antal, räkna och skriva här. Förra veckan hade Helena lagt ned många plastkorkar i burken. På fredagen var det dags att läsa elevernas uppskattningar och kontrollera antalet. Då vi tidigare i veckan räknat med tiotal då vi räknade nypon var det ett barn som föreslagit att dela upp i högar om fem. För att spinna vidare på det samtalet lade jag korkarna på mattan i högar om fem medan vi räknade dem en och en. På slutet räknade vi också med fem-hopp för att kontrollera vårt resultat. På så vis lär vi oss att räkna (talraden) men får också utrymme att räkna med lite större utmaning för den som behöver det. Med barn i den här åldern suger de ju åt sig väldigt snabbt så får de höra femhopp/femmans tabell med jämna mellanrum så kommer de snart att känna igen den.

Lämna ett svar