Lugnande med språk

I förra veckan skrev jag om några lekar som kan lugna stimmiga grupper här och här. Här kommer ytterligare ett tips som jag fick från min kollega i parallellen – Karolina Vidlund och som fungerar bra för fånga sexåringarnas uppmärksamhet.

Sätt dig ned i samlingsringen (att sitta inverkar lugnande). Säg med låg röst:

– Alla som hör mig nu sätter fingrarna på munnen.

Samtidigt som du säger en uppmaning så förevisar du själv genom att sätta båda pekfingrarna på den kroppsdel som du nämnt.

– Alla som hör mig nu sätter fingrarna på axlarna.

Nu kommer barnen några åt gången att sätta sig och göra som du.

– Alla som hör mig nu sätter fingrarna på örsnibbarna…

– Alla som hör mig nu sätter fingrarna på halsen.

– Alla som hör mig nu sätter fingrarna på armbågarna. Osv..

Fortsätt tills alla har satt sig och härmar dig. Sluta inte förrän alla har lugnat sig och är med på tåget. På det här sättet skapar vi lugn och koncentration samtidigt som vi tränar på att benämna olika specifika kroppsdelar. Då vi samtidigt pekar använder vi oss själva som ”bildstöd”. Något som särskilt gynnar barn som inte har svenska som modersmål.

1 comment for “Lugnande med språk

Lämna ett svar