Självporträtt med egen stil

I F-klassen gör vi självporträtt i trolldeg. I år ramade vi dem med pinnar. Mest för att vi tyckte det var fint. Det blir lite extra personligt.  Den ena pinnen är nämligen inte är den andra lik. Precis som vi människor. Det uppmuntrar till att understryka en egen stil för varje barn bara genom valet av olika pinnar. Så uppmuntrar vi variation samtidigt som pinnarna utstrålar något ”naturligt” och okonstlat. Vi jobbar i klassen dessutom med naturpedagogik. Pinnarna speglar således dessutom innehållet i vår pedagogik. Vi har plockat dem i skogen och på stranden under våra utflykter.

Barnen gör mycket individuella och personliga porträtt inom ramen för en klump trolldeg och en bit wellpapp.  Hår tillverkas med vitlökspress och det torkas i ugnen och målas med vattenfärg. Det har blivit ett återkommande inslag i F-klassen under flera år. Att uppmuntra synliggörande av olikheter kan gynna tolerans och delaktighet. Den typen av pedagogik kallas med ett tjusigt ord för interkulturell. Det syftar på att vi alla är bärare av vår egen kultur och då den synliggörs känner vi oss sedda. Något som också gynnar utbyte mellan oss.

2 comments for “Självporträtt med egen stil

Lämna ett svar