Gåtor om djur – A som i apa

Jag har skrivit några gåtor om djur som jag brukar använda för att sätta fokus på bokstavskunskaper i förskoleklass. Samtidigt lyfter gårorna olika ämnen som både matte, no, svenska och so. Då jag läser ledtrådarna till gåtorna stannar jag gärna upp helt kort för att tydliggöra exempelvis hur stort eller långt något djur är som kommer upp i texten. Jag kan också lyfta begrepp som växtätare, däggdjur eller insekt osv. För att eleverna ska förstå begreppen behöver de förklaras av en kamrat eller av oss lärare. Men se upp så du inte tappar tempo.

I förskoleklassen läser jag gåtan i samlingen inomhus eller utomhus. Jag läser en ledtråd i taget och eleverna får sätta fingret på sin näsa om de tror att de vet svaret. Då jag läst alla ledtrådar säger jag 1 – 2 – 3 och så får eleverna ge svaret i talkör. Därefter visar jag bilden på baksidan av gåtan. Gåtorna kan även användas på andra nivåer för att låta eleverna läsa dem för varandra på fritids eller i skolan. För äldre barn kanske talkören kan bytas mot handuppräckning..

http://media1.kulturpedagogik.se/2020/08/Gåtor-djur-.pdf

Lämna ett svar