Vi räknar med 10-tal

Jag har tidigare skrivit om hur barnen lärt sig läsa varandras namn och räkna med hjälp av namnkort som ”plockisar” på tavlan här och härOfta har vi frågat varandra olika frågor och använt korten för att göra stapeldiagram. Vi brukar också räkna hur många som fattas och hur många som är närvarande/här.

Idag kom jag på en ny variant till morgonens närvarokoll där barnen som inträdesbiljett fick stapla namnen i grupper om 10. På så vis visualiserade vi antalet barn i gruppen på ett nytt sätt.  Vi pratade om vad som är bra med att gruppera såhär. Och det såg några direkt att det blir mycket lättare att räkna. Sedan räknade vi tiotal tillsammans i kör ända upp till 100. Kul och nyttigt! tänker jag.

Att använda matematiska begrepp kopplat till praktiska övningar betonas av Gudrun Malmer i Bra matematik för alla (Studentlitteratur 2010)

Lämna ett svar