Varför träden byter kläder

Som varje måndag var vi idag ute och lärde oss ett och annat i friska luften. Just denna morgon träffade vi vår parallellklass och samlades därför tillsammans i en stor ring på skolgården. Först sjöng vi våra morgonsånger för varandra. Därefter letade vi efter posten. Det barn som hittar tygpåsen ska gömma sig  tills alla är samlade (som i leken sardinburken). Sedan läser vi uppdraget som ligger i påsen.

Vårt uppdrag idag handlade om lönnen och varför bladen skiftar färg och faller av på hösten. Barnen fick tänka lite. Fundera sig fram. Många goda tankar hade de direkt och med lite ledtrådar kartlade vi orsaken.. Att träden förbereder sig för sin vintersömn för att spara på vatten. Vattnet blir ju snö och is på vintern  och då har träden ingenting att dricka. Därför måste de gå i dvala. Förbereda sig. Byta kläder.

Vi pratade också om bokstaven L. På slutet gick vi på jakt efter lönnlöv som just nu skiftar i alla de färger. Jag ritade ett stort L på grusplanen och så ”färglade” vi bokstaven med våra löv. Därefter bar det av på utflykt till Estö lekpark. En härlig förmiddag i morgonsolen.

Lämna ett svar