Fotografier för förkovrat skrivande

Diane Arbus A young man in curlers at home NYC1966 Diane Arbus A young man in curlers at home NYC1966

I tonåren fascinerades jag av Christer Strömholms bilder på udda existenser. Jag tapetserade mitt rum med hans svart-vita foton som på den tiden trycktes i tidningen ETC.

När jag på senare år jobbade med svenska i årskurs 8 kom det en utställning till Moderna Museet där Strömholms bilder ställdes ut tillsammans med alster av Diane Arbus och Lisette Model.  Jag tänkte att bilderna kanske skulle falla mina elever i smaken. Själv skrev jag en historia inspirerad av en bild som jag läste för dem.  Jag hade nämligen läst att lärares eget skrivande uppmuntrar elever.

Vi besökte utställningen och bilderna väckte stort intresse. På Moderna museet förundrades personalen över våra tonåringar som på hopfällbara museistolar satt framför varsin bild och antecknade frenetiskt. Målet var att få med sig en person- och en miljöbeskrivning hem. Sedan skulle de skriva en kort historia som visade hur bilden av personen hade förändrats efter att de lärt känna honom/henne.

Efter besöket fick barnen tillfälle att skriva koncentrerat för att avsluta uppgiften under en halvdag. De som hade förmågan att arbeta självständigt fick möjlighet att arbeta hemifrån och mejla sina alster. De som behövde stöd fick därmed mer tid och uppmärksamhet från oss lärare vid skolans datorer.

Alla elever genomförde denna uppgift på ett utmärkt sätt och jag vill rekommendera  liknande fotografier för åldersgruppen för inspirerat skrivande. Utställningen på  Moderna har sedan länge stängt men idag kan man söka efter bilderna på Google. Slå bara fotografens namn följt av ordet photography och Sim sala bim! Där har du ett otal inspirerade foton att skriva om.

Sök alltså på Christer Strömholm photography, Diane Arbus photography eller Lisette Model photography.

För övrigt vill jag också rekommendera er att gå på museum med eleverna. En likvärdig skola måste lära eleverna att dra nytta av sitt kulturarv.

Jag bifogar min uppgift och historian som jag skrev.

lärarhandledning svenska+bild på museum

Min vän Gil – en historia utifrån Arbus

Lämna ett svar