En fågel är inte bara en fågel

imageAtt titta på fåglar i verkligheten tycker nog alla barn är kul om de får tillfälle. Lyckas vi sedan göda intresset öppnar sig möjligheter. Genom att studera egenskaper samt likheter och skillnader mellan arter kan vi utveckla både språk och matematisk förmåga. Vad vi behöver är ett fågelbord..

Förra vintern matade vi fåglar på förskolan för att uppmuntra barnen att intressera sig för olika arter. Vi hängde upp fröautomater och såg både talgoxe och kråka. På ett seminarium med Naturskolan i Nynäshamn nyligen försökte vi bygga fröautomater av petflaskor som en övning i teknik. Det var roligt. Då jag senare kom på besök hos  mina svärföräldrar hittade jag det här vackra fågelbordet. Det är tillverkat det av en gren och gammalt spillvirke. Stolpen står på gräset i en parasollfot – innovativt och vackert. Bordet ser man tydligt från fönstret i köket och där låg också en bok placerad i vilken man kunde läsa om arter och även lyssna på deras läten. Gissa om barnbarnen ville ta reda på mer?

För att få fler olika arter att dyka upp vid fågelbordet rekommenderas att man har olika sorters frön, nötter och säd. Fågelbordet ska också gärna stå i närheten av ett annat träd eller buske från vilket fåglarna kan göra sina utflykter. För mer information kring fågelmatning läs gärna om vad olika fåglar behöver för mat från Sveriges Ornitologiska förening på Naturskolans hemsida:

http://www.nynashamnsnaturskola.se/pdfHtm/fragor_o_svar_matning.pdf

Lycka till med spaningen!

Maria

Lämna ett svar