Insekter är vi allihopa

När vi tog emot våra nya barn i årets F-klass fick vi frågan om vi hade några djur på skolan. Jag förklarade att hundar och katter fanns det inte men däremot många smådjur som insekter och andra kryp. Att vi hade luppar och insektsböcker om man ville låna på rasten. Det gjorde också en del barn redan första veckan och hittade bland annat en stor leopardsnigel. En art som jag tidigare inte stött på men som jag nu fick lära mig äter mördarsniglar. Den lilla hjälten!


Insektsböckerna har vi tittat mer i och på senare tid använt för att hitta ideer till namn på våra halvklassgrupper. Vi är nu Gullbaggar, Nyckelpigor, Bärfisar och Fjärilar. Insekter allihopa alltså. Och samtidigt passade vi på att prata om vad som utmärker en insekt. Och hur de skiljer sig från spindlar exempelvis. Att se likheter och skillnader är också ett utmärkt sätt att träna analytisk förmåga.

Det fina med att ha insektsböcker och kanske en flora tillgänglig både i klassrummet och i skogskorgen är att det ökar barnens möjligheter att knyta an till och upptäcka böcker. Något som är positivt för deras litteracitet. Läsare blir man nämligen lättare om man känner sig hemma med böcker.

Lämna ett svar